Новини за ЕП | Таяни похвали България за напредъка след 10 години еврочленство

 In U.S.

Таяни посочи, че не можем да говорим за ценности и в същото време да затваряме вратата за бежанците и призова към солидарност. Ние работихме много за бившите комунистически страни и сега също имаме нужда от тази солидарност, напомни председателят на Европарламента.

Той призова да се инвестира повече в Африка, например чрез своеобразен план Маршал в континента.

По думите на Естебан Гонсалес Понс тероризмът няма нищо общо с миграцията и не означава бежанци. Той припомни, че всички терористи, които действаха в Европа, са родени в на континента и призова имигрантите и бежанците да не бъдат обвинявани в тероризъм.

Реймънд Финч от групата “Европа за свобода и пряка демокрация” изрази противно мнение и подчерта, че ако в Европа идват хора, които не уважават европейската цивилизация, ние имаме проблем.

Според Елена Валенсиано проблемът е, че няма европейска политика за миграцията и страните членки си решават собствените проблеми.

По думите на Габриеле Цимер в миналото се е казвало, че има разлика между източноевропейската и западната цивилизация, а сега казваме, че има разлика между християни и мюсюлмани, но никой не казва, че няма разлика между човешките права, те са универсални.

На въпрос за Брекзит тя отговори, че за нея е позор, че след Брекзит сега ЕС трябва да се бори за правата на гражданите на Великобритания в ЕС и на европейците във Великобритания, което е последица от фалшивите новини за членството в ЕС.

Реймънд Финч посочи като проблем факта, че богатите сега могат да плащат много малко на детегледачки и на водопроводчици и това е защото има свобода на движение на работниците.

В отговор Гонсалес Понс заяви, че Великобритания иска да излезе от ЕС, защото не иска толкова българи. В Испания (от където е евродепутатът) ние не сме толкова богати колкото във Великобритания, но искаме да споделим това, което имаме, допълни той.

За свободното движение и социалните политики

“Когато бях роден, за да пътуваш между Испания и Франция трябваше виза. Сега Испания започва от Португалия и завършва във Финландия”, посочи Хавиер Нарт. По думите му това, че европейците могат да изградят живота си във всички държави членки е революционен подход.

Днес има една Европа, която започва на Черно море и свършва в Северно море и Атлантика, но за да се стигне до тук трябваше да се извърви дълъг път на политически битки, допълни той.

По думите на Моника Вана ЕС трябва да спре политиките на строга бюджетна дисциплина на национално равнище, а инвестициите в обществени услуги и социална сфера трябва да се приспадат, когато се изчислява дефицита по пакта за стабилност и растеж.

Останалото от визитата

По-рано днес Таяни се срещна с премиера Бойко Борисов. Двамата обсъдиха задачите и отговорностите по време на българското председателство на Съвета на ЕС, ключови теми за бъдещето на Европа, както и европейската перспектива и свързаността на държавите от Западните Балкани.

В рамките на посещението председателят на Европарламента направи изказване от трибуната на Народното събрание и проведе разговори с президента Румен Радев.

Проблем с превода прекъсна за кратко речта на Таяни в парламента. След като беше говорил минута и половина, преводът спря, а преводачката каза, че не чува. Причината беше, че Таяни е преминал от италиански на английски език и е имало нужда от време, за да се смени преводача. “Много е трудно за мен да говоря български. Не е лесно. Следващия път”, пошегува се Таяни.

Recent Posts
Get Breaking News Delivered to Your Inbox
Join over 2.3 million subscribers. Get daily breaking news directly to your inbox as they happen.
Your Information will never be shared with any third party.
Get Latest News in Facebook
Never miss another breaking news. Click on the "LIKE" button below now!