Новини за ЕП | Таяни похвали България за напредъка след 10 години еврочленство

 In U.S.
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни

© Николай Дойчинов

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни

България днес е в много по-добро положение отколкото преди 10 години. Това заяви днес в София председателят на Европейския парламент Антонио Таяни по време на дебат с млади хора за бъдещето на европейския проект.

През 98 г. за пръв път дойдох в България, вашата страна тъкмо се беше освободила от комунистически режим, имаше много проблеми със създаването на нова свобода, каза Таяни.

По думите му днес България е много проевропейска страна, а последният мониторингов доклад от Европейската комисия е положителен. Естествено, както във всяка страна членка, има проблеми, но България работи добре, по мое мнение вие ще сте една от най-важните страни на изтока за добрата ни работа със Западните Балкани, защото те са приоритет за нас, подчерта Таяни.

Събитието е част от работно посещение на Председателския съвет на Европарламента в София по повод наближаващото председателство на Съвета на ЕС, което България поема от януари 2018 г.

За целите пред ЕС

След кратко представяне председателят на Европарламента сподели, че след като е бил избран за поста, си е казал, че най-важната му цел е да скъси разстоянието между европейските граждани и евроинституциите.

Европа е важна, но тя трябва да се промени, посочи Таяни. Трябва да се запитаме защо толкова хора гласуват за екстремистки партии, може би защото не са доволни от нашите отговори и реакции, допълни той.

По думите му трябва да имаме три цели – намаляване на незаконната миграция; борба с тероризма; намаляване на младежката безработица. Трябва да работим за образованието, то е от ключово значение, каза Таяни, допълвайки, че доброто образование открива възможности за борба с безработицата.

Той подчерта, че ако се стигне до там младите в Европа да напускат, то това ще е катастрофа за нас, това ще се дължи на наши грешки

Необходимо е да се промени Европа, но мисля, че също така е важно да подчертаем какво е свършил ЕС – 70 години мир, свобода за всички, вътрешен пазар, спазване на човешките права, защита на демокрацията, настоя Таяни и припомни, че ние сме единственият континент, в който няма смъртна присъда.

По думите му Европа не е само Европейската централна банка и Шенген, а ценностите са много важни.

За младежката безработица

Решението за младежката безработица не може да дойде за една година, посочи Таяни. По думите му трябва да има нова стратегия за индустрията в Европа, да се засили туризма, който работи за преодоляване на безработицата. В европейския бюджет трябва да има повече средства за туризма, трябва да има подкрепа за малките и средни предприятия, а младите да бъдат по-предпримечиви.

Според Естебан Гонсалес Понс от Групата на Европейската народна партия (ЕНП) Европа е проект, който в момента се изгражда, тя не е завършен проект, а в Европарламента дебатът е между тези, които смятат, че Европа е решението и тези според които Европа е проблемът.

Елена Валенсиано Мартинес от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент призова: Не чакайте институциите, подбутвайте ги по начин, по който искате да живеете.

Моника Вана от Зелените посочи, че “може би младите не се интересуват от нашия стил на водене на политика”. Има нужда от пространни реформи най-вече за бъдещето на младите, от социален съюз с минимални стандарти като противовес на икономическия и валутен съюз, отбеляза тя.

За миграцията

По повод бежанската криза Таяни коментира: “За мен и за повечето в Европейския парламент външните граници в ЕС трябва да бъдат подсилени”. Не трябва да има граници в ЕС, подкрепяме българската позиция по Шенген.

Recent Posts
Get Breaking News Delivered to Your Inbox
Join over 2.3 million subscribers. Get daily breaking news directly to your inbox as they happen.
Your Information will never be shared with any third party.
Get Latest News in Facebook
Never miss another breaking news. Click on the "LIKE" button below now!