България | Вечерни новини: Китай обеща още инвестиции в Източна Европа, Германия се насочва към вече пробваната коалиция

 In U.S.

По традиция първият сняг в България се свързва с повсеместен блокаж на транспорта, а оттам и на цялата държава. В понеделник “блокирана” откъм събития беше и политиката. Водещата политическа новина бе за сблъсъка на лидера на БСП Корнелия Нинова и премиера Бойко Борисов в Софийския градски съд – тя го нарекла крадец в телевизионно интервю (“Крадецът вика дръжте крадеца!”), той се почувствал оклеветен и поискал 26 000 лева обезщетение; в отговор Нинова заявява, че тя пък се почувствала засегната от прозвището “Госпожа Лъжа”, която премиерът й лепна пак по телевизията, и оцени това на 30 100 лв.
На този фон призивът на извънпарламентарната опозиция за публичност на доклада за АЕЦ “Белене” и наближаващото пълно падане на визите за Канада минаха почти незабелязано.НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които променят България и света

Китай обеща инвестиции от $3 млрд. в Централна и Източна Европа

Китай обяви на форум в Будапеща, че ще осигури нови над 3 милиарда долара за проекти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), но този проект на Пекин с 16-те бивши комунистически страни от района тревожи партньорите им от Западна Европа. По данни на FT и вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания (CSIS) от 2012 г. досега китайски компании, подкрепени от държавни банки, са обявили в района инвестиции в инфраструктура и сродни индустрии в размер на около $15 млрд. Засега поне средствата подминават България. Вероятно затова София поиска и получи домакинството на срещата догодина.

Дипломати, цитирани от FT, смятат, че чрез по-бедните източноевропейци Пекин опитва да подкопае правилата на ЕС за прозрачност в обществените поръчки и предварителна проверка на инвеститори от трети страни в стратегически сектори. Това може да задълбочи още повече и без това нарастващите напрежения Изток – Запад в самия съюз.

Германия се насочва към позната коалиция: Меркел – Шулц

Политическа турбуленция в Германия може би приключва – президентът Щайнмайер ще се срещне с канцлера Ангела Меркел и лидера на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц, за да обсъди възможността за формиране на втора голяма коалиция. Представители и на двете партии настояват за реалистични очаквания в исканията, а решението на Шулц да изведе партията от опозиция беше посрещнато със смесени реакции както от избирателите, така и от самите социалдемократи. Между двете големи парии има различия в позициите им за данъчната и бежанската политики.

Засега крайният резултат от преговорите остава несигурен. А спасението на политическата стабилност в Германия може да изиграе поредна лоша шега на социалдемократите и на следващите избори да получат още по-малко гласове.

Извънпарламентарни партии искат пълният доклад на БАН за АЕЦ “Белене” да е публичен

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова да направи публичен пълния доклад на БАН за АЕЦ “Белене”, според който уж има вариант централата “да е рентабилна” при определени условия, призоваха в писмо извънпарламентарните формации ДСБ/Нова република, “Да, България”, “Зелените”, БЗНС и ДЕОС. Документът е от близо 1000 страници, но бе публикувано само резюме от 9 страници с оправданието, че докладът още не е бил окончателно завършен.

Без пълния доклад не стават ясни данните, подадени от БЕХ, на чиято база са правени сценарии и модели за недостиг на електроенергия в страната. Това е и една от причините за съмненията на експерти, че с документа ГЕРБ опитва да оправдае задвижване на проекта. Петте партии обръщат внимание и на факта, че гражданите косвено плащат за изработването на доклада и имат право да се запознаят с неговото съдържание.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Принц Хари и актрисата Меган Маркъл насрочиха сватба напролет

Петият наследник на английската корона принц Хари се е сгодил за американската актриса Меган Маркъл по-рано този месец, а сватбата е насрочена за идната пролет, съобщиха световните агенции. Маркъл е с три години по-голяма от принца – тя е на 36 години, а той – на 33. Освен че няма кралска кръв, че е американка и майка й е афроамериканка, бъдещата съпруга на принца е и католичка. Доскоро това автоматично би извадило Хари от реда на наследниците на трона, но от 2015 г. действат нови правила за кралското наследяване, които позволяват бъдещият крал или кралица да имат съпруг католик, пише BBC.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Recent Posts
Get Breaking News Delivered to Your Inbox
Join over 2.3 million subscribers. Get daily breaking news directly to your inbox as they happen.
Your Information will never be shared with any third party.
Get Latest News in Facebook
Never miss another breaking news. Click on the "LIKE" button below now!